Броят на жертвите на КОВИД-19 в САЩ надхвърля 1 милион

Свят

12-05-2022, 09:46

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Броят на жертвите на КОВИД-19 в САЩ надхвърля 1 милион, показва преброяване на Ройтерс, според което страната е надхвърлила немислимата някога граница около две години след появата на първите случаи. Това предаде БТА.

Преминаването на символичната цифра е рязко напомняне за смайващите загуби, причинени от пандемията, в момент, когато заплахата от вируса избледнява в умовете на много хора.

Жертвите се равняват на около 1 на всеки 327 американци и са повече от цялото население на градове като Сан Франциско или Сиатъл.

На 11 март 2020 г., когато Световната здравна организация обяви КОВИД-19 за глобална пандемия, вирусът беше отнел живота на 36 души в САЩ. През следващите месеци заразата се разпространяваше със смайваща скорост, особено в гъсто населени райони като град Ню Йорк, като достигна и практически всички точки на планетата. Броят на потвърдените жертви на пандемията по света е 6,7 милиона души. Според СЗО истинският им брой вероятно е по-близо до 15 милиона.

Повечето жертви на КОВИД-19 бяха възрастни или с отслабени имунни системи, но не бяха пощадени и здравите младежи. Болестта отне живота на над 1000 деца в САЩ, а около 213 000 деца са загубили поне един родител, отбелязва Ройтерс.

С отслабването на заплахата от КОВИД-19 след вълната от омикрон през зимата, много американци се отказаха от маските и се върнаха в офисите. Ресторантите и баровете отново са пълни, а вниманието на обществото се насочи към инфлацията и икономическите проблеми. Но изследователите вече работят по следващата бустерна доза, докато вирусът продължава да мутира.