Гешев: Възможен е правен хаос и трагедия в наказателното правораздаване

Общество

12-05-2022, 13:47

Снимка:

Президентство, пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор не вижда решение на голяма част от проблемите по организацията на работата след закриването на спецправосъдието

На 70% от проблемите, отнасящи се до организацията на работата след закриването на специализираните структури, не виждам никакво решение. В 7-дневен срок трябва да се окомплектоват и изпратят многотомни дела с тонове веществени доказателства. Административният ръководител вече не е административен ръководител. Кой ще ги изпрати, кой ще прецени на коя прокуратура или на кой съд ще се изпрати, коментира днес главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което бяха изслушани ръководителите на Специализирания и Апелативния специализиран съд по темата с действията, които трябва да се предприемат за изпълнението на приетите промени в Закона за съдебната власт по линия на спецправосъдието.

"Решаваме проблеми, които някой друг е създал и ги прехвърлиха към нас. Това е законодателен проблем, който законодателят не иска да реши", каза още Гешев.

"Резултатът ще е правен хаос и трагедия в наказателното правораздаване и в сегмента най-малко на организираната престъпност. Този правен хаос вече се очертава при колегите от съда", допълмни главният прокурор.