България може да загуби 2 млрд. лева заради недовършени инфраструктурни проекти

Политика

14-05-2022, 18:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Затова предупреди председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи

България може да загуби над два милиарда лева, ако не завърши до 2024 година важни инфраструктурни проекти, сред които автомагистрала "Струма", обходният път на Габрово и тунелът под Шипка. Затова предупреди председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи, който е на двудневно посещение у нас, съобщава БНТ.

Той обиколи най-проблемните обекти, за да провери как се изразходват европейските средства, отпуснати за програмния период 2014 - 2020 година. Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите проекти и посочи автомагистрала "Струма" като приоритетен обект не само за България, но и за Европа. Според евродепутата Андрей Новаков единственият шанс за магистрала "Струма" е проектът да бъде завършен.

"Аз бях на място и видях пътища, финансирани със европейски средства, които не са завършени и не водят до никъде. Това създава лош имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Видях, че всичко е замряло, нищо не се случва. Трябва да увеличат усилията и там, където са спрени строежите, да продължат, да има дейност. Бях изненадан, че пътищата са празни, без работници, без строителна техника - това е много странно. Кметовете ми казаха, че се води разследване и затова проектите са спрени. И в други държави разследват проекти, но строителните работи продължават", заяви Юнус Омаржи, председател на регионалната комисия на Европейския парламент.

"Той се шокира най-вече от това, че АМ "Струма" не се строи, тунелът под Шипка, както и ЖП линията между София и Бургас. Като това са проекти, които вече имат осигурено европейско финансиране и евентуално тяхно недовършване би означавало страната ни да връща пари в европейския бюджет. Те са договорени през миналия програмен период. Това означава, че до 1 януари 2024 година трябва да бъдат отчетени и завършени", допълни евродепутатът Андрей Новаков.