Даниела Дашева: В спортното министерство се допускат доста грешки

Спорт

14-05-2022, 20:52

Снимка:

ММС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Нямахме добра комуникация с министър Радостин Василев, затова напускам", заяви Дашева

Нямахме добра комуникация с министър Радостин Василев, затова напускам. Това заяви пред БНР Даниела Дашева, бивш служебен министър и досегашен съветник в Министерството на младежта и спорта.

Днес тя обяви решението да си тръгне с пост в социалните мрежи, в които се аргументира и с „лични и професионални мотиви“. И допълни, че „някой трябва да започне да чува гласовете на треньори, спортни специалисти и състезатели, както и да си зададе въпроса защо България е може би единствената страна в Европа, която извърши и продължава да извършва непрофесионални, и в последствие пагубни реформи в спорта.“

"Сега не искам да давам оценка за работата на г-н министър, нека да мине известно време и тогава, защото все още предстои да се случат разни неща“, каза тя в интервю за БНР.

"Смятам, че има доста грешки, и много неща, които трябваше да се направят“, уточни тя за управлението на министерството.

За недоволството от страна на федерациите за начина, по който се финансират през 2022 година, тя разясни:

„Аз участвах в методиката за финансирането, критериите са обективни, но министърът не възприе моето предложение в тяхното определяне да участват и експертни групи. И със самите федерации не беше дискутирано коя какви пари ще получи.“

"Финансирането на домакинства на международни състезания също е предвидено в бюджета, но проблемът е, че проектите са много, а парите не стигат за всички", обясни тя в отговор на оплакванията от федерацията по джудо, че са получили по-малко пари от очакваното за организирането на европейското първенство в София преди дни.

За забавеното превеждане на сумите по федерации през тази година, Дашева изтъкна като причина, че „някои от тях имаха задължения към министерството и към НАП.“

Радостин Василев заплаши в интервю по телевизия "Евроком", че „първият министър в затвора ще бъде бивш спортен министър", като визира Красен Кралев, и се аргументира: „за редица действия, от безстопанственост до неизгодни сделки.“ По този повод Дашева коментира:

"Нямам доказателства, че такава корупция е съществувала. Аз бях служебен министър след Кралев, каквото можах видях и направих, зная как той работи, но за да твърдим такива неща, трябват обективни доказателства.“

А ето какво написа по-рано днес Дашева във Фейсбук:

Скъпи приятели, Официално се оттеглям като съветник по спортните въпроси към министъра на младежта и спорта. Мотивите ми са както лични, така и професионални. Но дали съм се отказала от желанието си да помагам за развитието на българския спорт? Категорично –НЕ! Моите виждания обаче се различават от „официалните“! Именно затова взех решение да насоча усилията си към провеждането на срещи и разговори със спортните клубове по места! Там, където се раждат и правят първите си стъпки бъдещите шампиони! Там, където в момента родителите са тези, които издържат детско-юношеския спорт на България. Там, където има остра нужда от нов модел на развитие и възможности за стимулиране на младите спортисти с престижни класирания. Крайно време е някой да започне да чува гласовете на треньори, спортни специалисти и състезатели, както и да си зададе въпроса защо България е може би единствената страна в Европа, която извърши и продължава да извършва непрофесионални, и в последствие пагубни реформи в спорта. Крайно време е някой да осъзнае, че това трябва да спре. Нееднократно съм писала и казвала, че спортът е специфична дейност, която се провежда и организира от специалисти. Трябва обаче и да се управлява от такива.