Каримански: Много от антикризисните мерки не са обсъждани с ИТН

Политика

16-05-2022, 11:25

Снимка:

НоваНюз, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не е взето решение за 25 ст. отстъпка при зареждане до 50 литра гориво, посочи председателят на бюджетната комисия

"От всички мерки по-голямата част не са комуникирани с ИТН. Това важи и за 20% увеличаване на пенсиите", каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и народен представител от "Има такъв народ".

"На последния Коалиционен съвет опитах да предложа мерките на ИТН, но времето не стигна и те не бяха чути. Надявам се това да се случи тази седмица. Мерките обаче са закъснели. Аз още от март месец подчертах, че инфлацията надвишава 10%. Трябва да има междуведомствен съвет, който да заседава на всеки три месеца. БСП, "Демократична България" предложиха свои мерки, но такава среща не бе свикана. Не бива отделните формации да си приписват конкретни мерки. Споразумението стриктно трябва да се спазва. Има отстъпление от това", добави той.

Каримански отрече да е взето окончателно решението за отстъпка от 25 стотинки на литър гориво за до 50 литра на едно зареждане. "Може ли всяка една бензиностанция да е оператор на лични данни? Такива мерки не са съгласувани и с бюджетна комисия", отбеляза депутатът от ИТН.

Според него приети сега антикризисни мерки няма да могат да влязат в сила през следващите два месеца. За част от тях е нужна и европейска нотификация.

"Механизмът за компенсацията на гражданите все още не е ясен, но идеята е добра", коментира Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция и зам.-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.