Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

Общество

16-05-2022, 14:59

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Добри Митев от БСК заяви, че предстои среща на Кирил Петков с представители на превозвачите

Рано е да се каже дали на 18 май ще има национален протест или не, заявиха представители на работодателските организации, цитирани от bTV. Добри Митев от БСК заяви, че предстои среща на Кирил Петков с представители на превозвачите.

„Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно устойчиво решение за успокояване на цените на електрическата енергия и природния газ, както и да обсъдим проблемите на превозвачите“, каза още Митев.

По-рано в Министерски съвет Кирил Петков обяви, че държавата ще компенсира бизнеса с 80% за изразходван ток над 200 лв. на мегават. По отношение на природния газ договорката е, че държавата ще компенсира разликите за месец май и евентуално за юли според цената на газа за април.

„Исканията на работодателите към момента смятаме за изпълнени. Един протест не би бил основателен“, допълни Митев.

Работодателските организации обявиха, че ще останат в протестна готовност. „Докато не видим, че има разбирателство и правителството не се вслушва в препоръките на тези организации, ние ще бъдем в протестна готовност“, каза Кирил Домусчиев.

По думите му ако протестът на 18 се състои, на него се очакват близо 30 хиляди души.