Прогнозират 25% увеличение на цената на хляба

Общество

16-05-2022, 21:02

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Tова показват разчетите на министерството на земеделието

Министерството на земеделието прогнозира 25% скок в цената на хляба до края на годината. Това обяви при откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов, предаде БНР.

Войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори според земеделския министър, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче, до новата реколта няма основание за драстичен скок в стойността на насъщния.

Иван Иванов посочи, че земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите. Сред мерките са и промяна в ДДС за основните храни. До края на месец май България очаква ЕК да се произнесе по искането до 5% от програмата за развитие на селските райони да бъде отделяна за директно подпомагане на стопаните, каза още Иван Иванов. 

Според него, намерението на държавата да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените нужди на страната не закъснява. Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1 млрд. лв..