Прогнозират 25% увеличение на цената на хляба

Общество

16-05-2022, 21:02

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Tова показват разчетите на министерството на земеделието

Министерството на земеделието прогнозира 25% скок в цената на хляба до края на годината. Това обяви при откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов, предаде БНР.

Войната в Украйна, високите нива на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори според земеделския министър, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче, до новата реколта няма основание за драстичен скок в стойността на насъщния.

Иван Иванов посочи, че земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите. Сред мерките са и промяна в ДДС за основните храни. До края на месец май България очаква ЕК да се произнесе по искането до 5% от програмата за развитие на селските райони да бъде отделяна за директно подпомагане на стопаните, каза още Иван Иванов. 

Според него, намерението на държавата да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените нужди на страната не закъснява. Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1 млрд. лв..Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"