ЕС започва подготовка за следвоенното възстановяване на Украйна

Свят

18-05-2022, 15:54

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европейската комисия предложи днес да осигури на Украйна до края на годината допълнителни девет милиарда евро заем за посрещане на най-неотложните нужди, възникнали от предприетата от Русия война, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.Това съобщават от БТА.

Комисията отбелязва, че докато войната не приключи, нуждите за следвоенното възстановяване на Украйна остават неясни. Предлага се създаването на международен форум за следвоенното възстановяване, в който да участват Украйна, ЕК и Европейският парламент, и чиито усилия да бъдат подкрепени от страните от Г-7 и Г-20. ЕК уточнява, че бюджетът на ЕС няма да бъде в състояние да покрие всички възникнали нужди.

В съобщение на комисията са цитирани данни на Международния валутен фонд, според които на Украйна няма да достигат 14,3 милиарда евро за необходимите разплащания до края на май. Допълва се, че войната е довела до спад на приходите от данъци, от износ и други постъпления, както и до лавинообразно нарастване на разходите.

От началото на войната в Украйна ЕС е осигурил на Киев 4,1 милиарда евро за икономическа и хуманитарна помощ. Към тази сума се добавят 1,5 милиарда евро, предвидени за покриване на разноските на страните, които осигуряват на Украйна военна подкрепа. Отбелязва се, че ЕС подготвя отпускането на още половин милиард евро за украинската отбрана.

В съобщението се посочва, че от 2014 г. до 2021 г. ЕС е осигурил на Украйна безвъзмездна помощ за 1,7 милиарда евро, както и 5,6 милиарда евро заеми за икономиката, 194 милиона евро хуманитарна помощ и 355 милиона евро от бюджета за външна политика.