Калоян Паргов: БСП предлага решения, които останалите членове на коалицията загърбват

Политика

18-05-2022, 19:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Най-точната социология обикновено е изборната социология, защото в междуизборните периоди те мерят някаква временна степен на доверие нагоре или надолу в зависимост от определени процеси и проявления на партията. Но те показват тенденция. Истината е, че напоследък социологическите проучвания взеха да показват една доста тревожна тенденция, а именно спадове в управляващата коалиция, разбира се, начело с тези, които преди 6-7 месеца бяха първа политическа сила, а сега вървят с геометрична прогресия надолу, което е притеснително за стабилността на управлението. И разбира се, това нещо не подминава всички коалиционни партньори, включително и БСП. Виждаме, че ДБ („Демократична България“) и ИТН („Има такъв народ“) са се сринали близо до прага на 4-процентната бариера, около нея се позиционират."

Това заяви в интервю за Радио „Фокус“ общинският съветник от БСП в София Калоян Паргов.

"А пък БСП, не дай си Боже, да удари нов исторически негативен рекорд, който наблюдавахме миналата година. Всичко това означава, че всички тези събития и негативни процеси, и самото поведение на правителството и неговите представители, за съжаление, не вдъхва доверие", допълва той.

"Доста често в последните месеци БСП предлага решения, които останалите членове на коалицията загърбва. Някои представители от тази коалиция с лека ръка и тънка усмивка ги отхвърлят или ги оставят на трупчета, без да цитирам имена. Това поставя въпроса: какъв е смисълът да присъстваш в това правителство, след като предлагаш определени неща, а партньорите ти не ги приемат и не можеш да ги наложиш“, попита Паргов.

Той определи два проблема, които са довели до спад на доверието към БСП от социологически проучвания.

"Първият проблем е социалният вектор и вината за това. Не ми се ще вината да бъде на БСП, защото всички решения, които се вземат, наложени от останалите партньори, ще се пишат на БСП, което се проявява в доверието, което виждаме, че намалява и това е тревожно. Вторият проблем е свързан с нашето участие във властта и дали това участие в управлението би решило някакви вътрешнопартийни проблеми? Отговор на този въпрос от опита, който има БСП, е еднозначен – не, никога участието във властта не е панацея на някакви други проблеми. Да, временно те ще бъдат потиснати, временно партията и всички ще бъдат насочени към упражняването във властта и в участието във властта, но за съжаление наболелите проблеми започват отчетливо да напомнят за себе си и те няма да намерят своето решение. И в хипотеза, ако те не намерят свето решение може да доведе до поредна вътрешна криза, чисто партийна", смята социалистът.