Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

Общество

19-05-2022, 13:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци". Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахлъков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.

"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира в "Денят започва" по БНТ той.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкараме евтина продукция. Самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахлъков.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв./декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.