КНСБ настоява за спешно свикване на НСТС заради антикризисните мерки

Политика

19-05-2022, 17:27

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Конфедерацията на независимите синдикати в България изразяват несъгласие с начина, по който пакетът от мерки беше представен в публичното пространство

КНСБ настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, за да бъдат обсъдени пакетът от антикризисни мерки и размерът на минималната работна заплата. Това се посочва в изпратено днес писмо до премиера Кирил Петков и до вицепремиера, министър на финансите и председател на НСТС Асен Василев.

Публикуваме текста на писмото:

Уважаеми господин министър-председател, 

Уважаеми господин председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, 

Конфедерацията на независимите синдикати в България е най-голямата организация в България. Считаме, че в настоящата ситуация е необходимо в спешен порядък, в рамките на предстоящата актуализация на Бюджет 2022, да бъде приет пакет от мерки в подкрепа на работещите и цялото общество. Но изразяваме несъгласие с начина, по който този пакет бе представен и анонсиран в публичното пространство, без да е подложен на съгласуване и дискусия с всички членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който г-н Асен Василев е председател. Социалните партньори бяхме информирани от медиите за стъпките, които изпълнителната власт смята да предприеме като антикризисни мерки, насочени пряко към хората, които ние представляваме. Винаги сме смятали, че социалният диалог изисква въпросите на жизненото равнище, благосъстоянието и покупателната способност да се обсъждат с представителите на работниците, служителите и работодателите.

Нещо повече, в медийното пространство от доста време е налице информация за предстоящото ново увеличение на минималната работна заплата с актуализацията на Бюджет 2022. КНСБ настоява за този ръст от много време. Според нас минималната заплата трябва да стане поне 760 лв. от 01.07.2022 г. В тази връзка, редно е министърът на финансите официално да представи пред социалните партньори както намеренията, така и разчетите на министерството по тази тема и по целия пакет от мерки, който бе анонсиран вече.

В заключение настояваме за спешно свикване на НСТС за обсъждане на пакета от антикризисни мерки, както и на размера на минималната заплата. КНСБ настоява да бъде спазена процедурата на предварително съгласуване в Националния съвет за сътрудничество и действащите комисии и съвети към него на основание чл.3, ал.2 от Кодекса на труда.