Ричард Алибегов: Малкият и средният бизнес не са приоритет на това управление

Общество

20-05-2022, 15:36

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации, заяви председателят на БАЗ

Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и половина същите тези хора гласуваха в парламента намаленото ДДС да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в бранша си правиха разчети по този начин. Сега в средата на годината, точно преди летния сезон, когато всичко е направено и сметнато, се вдига ставката без никакво предупреждение. Ние разбрахме от медиите на брифинга на премиера. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по повод това, че в новия пакет от антикризисни мерки управляващите съобщиха, че вдигат ДДС-то на виното и бирата отново на 20% в заведенията за хранене.

"Търсихме отговори на въпроса "защо". Разбра се впоследствие през деня, че тъй като отново сме обявили стачна готовност заедно с работодателските организации, това ни го казаха негласно: "Щом отново ще стачкувате и сте недоволни, това следва." Доста притеснително, но не това е най-големият проблем. Най-големият проблем е, че отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. На база на какви изчисления и анализи е взето това решение? 4-5 човека се затварят в една стая на т.нар. коалиционен съвет  и излизат с тези мерки. Не видях от тях някой да е експерт в секторите "Туризъм" и "Ресторантьорство"", коментира Алибегов.

Той добави, че в последната една година липсата на диалог е доста осезаема. По думите му малкият и средният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това управление.

"Ще пробваме диалог през работодателските организации. Ще инициираме срещи през тях, ако въобще има някаква чуваемост. Иначе, ние сме правили национални протести. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации, извън нашия бранш, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме друг изход, ние трябва да си търсим правата. Ние нямаме нищо против намаляване на ДДС на хляба или на който и да е друг артикул, който има нужда, но защо трябва да се взима от едните?! Става пиар акция по този начин. Проблемът с работната ръка поради това, което ни се случи в последните две години, е огромен. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е натрупан през последните две години, е огромен и той не може да се изчисти така. Според него секторът има нужда от подпомагане поне до края на годината. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат", коментира Алибегов.

"Целият български бизнес иска предвидимост. Да знаем, че когато правителството е взело едно решение, то е крайно. Липсата на предвидимост пречи на бизнеса. Ако трябва да отразим в ценовата политика два пъти и половина по-скъп ток, цената на газа, която расте, доставните цени, то цените в заведенията ще скочат до небето. Ние няма как да вдигаме цените", каза още Алибегов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"