Контрабанда за над 1 млн. лв. е разкрита при мащабна спецакция, проведена на територията на Сливен

Крими

20-05-2022, 16:40

Снимка:

МВР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Операцията е осъществена от служители на ГДБОП, сектор „БОП“-Сливен и ТД на ДАНС, под надзора на Окръжна прокуратура

Съвместната акция е реализирана през последните два дни. При предприети претърсвания на 12 адреса на територията на град Сливен и околността са открити и иззети парични суми в различни валути, златни накити и скъпоценности, на обща стойността над 1 000 000 лв. В хода на операцията са извършени множество арести,  шестима са привлечени към наказателна отговорност, обвинени са в контрабандно пренасяне на акцизни стоки и изпиране на пари. Сред задържаните е и организаторът на престъпната дейност, както и членове на неговото семейство. 

Според събраните до момента данни престъпната група е действала двупосочно. Основната дейност на задържаните е била контрабанден износ на цигари от България за Англия, където те бивали продавани на тройно по-висока цена. Същевременно преносителите били регистрирани като социално слаби и получавайки  помощи за безработни, неправомерно източвали социалната система. Печалбата те пренасяли физически у нас. Дейността на обвиняемите лица е включвала и контрабанда на промишлени стоки от Турция в България.

Трима от обвиняемите лица са задържани за срок до 72 часа и предстои по отношение на тях да бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава, като не е изключено кръгът на обвиняемите лица да бъде увеличен.

Подробности по случая предоставиха главен инспектор Слав Добрев – началник сектор „БОП“ Сливен, и .прокурор Веселин Гангалов – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Сливен.