Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени

Общество

22-05-2022, 16:24

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Идеята е от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни

Новата учебна година ще започне на 15 септември, но за следващата се планират промени. Това заяви министър Николай Денков в ефира на БНР.  Прегледът на опита в другите държави сочи, че в България тя е най-късата сред страните в ЕС. Според Николай Денков, е добре първият учебен ден да е на 7 септември:

"Да има ноемврийска ваканция, както има в много от държавите, да е по-дълга междусрочната ваканция, за да могат да си починат децата и учителите. Да има допълнително две седмици в края на 1 до 6 клас за  затвърдяване на материала, за проектно обучение, за излизане сред природата - да видят децата какво са екологични проблеми. Така от 1 до 3 клас да учат до 15 юни, а от 4 до 6 клас да са до 30 юни". 

МОН ще промени програмите и съдържанието в учебниците по математика. Причината е, че анкета, проведена сред учители и ученици сочи, че съдържанието на учебниците по този предмет е най-проблемно.

"В математиката, примерно, част от материала може да бъде дори премахнат, без от това да загубят учениците в края на тяхното обучение. Друга част от материала трябва да се премести в по-горни класове", каза Николай Денков.