ГЕРБ внесоха в НС предложение за удължаване на ТЕЛК решения

Политика

22-05-2022, 16:34

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ са внесли в Народното събрание законодателни промени, с които да се удължат ТЕЛК решенията, които са изтекли до 3 месеца след края на извънредната епидемична обстановка, съобщава БНР.

Законопроектът е свързан със затрудненията на хора с увреждания да упражнят правата си след 1 април тази година, когато е отменена извънредната епидемична обстановка, тъй като според сегашните разпоредби в закона за  мерките и действията по време на извънредното положение ТЕЛК решенията се удължават с до три месеца автоматично, но само ако са изтекли по време на неговото действие. С предложените от ГЕРБ изменения в закона се удължава срокът на инвалидност, в който изтичат експертните решения на органите на медицинска експертиза до три месеца след отмяната на епидемичната обстановка.

По този начин, посочват от ГЕРБ, ще се гарантира възможността за получаване на допустимата помощ от държавата до явяването пред комисиите. 

От ГЕРБ предупреждават, че ако този срок не се удължи, е възможно не само хората да останат без социална подкрепа, но и да се натовари още повече системата на медицинската експертиза и да се забави насрочването на дати за явяване на всички граждани, чиито експертни решения са вече изтекли или изтичат след първи април. 

За проблема сигнализира и омбудсманът Диана Ковачева, която поиска удължавана на срока, като предупреди, че засегнатите хора с увреждания могат да останат без права и финансова подкрепа.