Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ

Политика

24-05-2022, 08:45

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Иван Хиновски все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

"В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия", подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

"Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват", допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерки, 1/3 втечнен газ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"