Около 35 000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотелите по морето

Общество

24-05-2022, 17:24

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За последното денонощие близо 3 700 украинци са напуснали страната ни

В края на седмицата започва извозването на бежанците от Южното Черноморие към вътрешността на страната. Нито един хотелиер в Слънчев бряг, където има най-много украинци, не се е съгласил да участва в програмата за настаняване след 31 май, съобщава bTV.

Около 35 000 души трябва да бъдат преместени от държавата до края на месеца. Те ще бъдат извозени от хотелите по морето към базите за настаняване във вътрешността на страната. За последното денонощие близо 3 700 украинци са напуснали България.

Собственици на 165 хотела са се включили към новата програма за бежанците, която предвижда плащане за нощувка от 10 лева и за пълен пансион от 15 лева на ден.

В последните дни на май се очаква да е масовото преместване на украински бежанци, съобщи председателят на Агенцията по бежанците Мариана Тошева в Бургас. Тя се срещна с областния управител Стойко Танков, за да коментират логистично как ще се случи преместването на хората.

Мариана Тошева отбеляза още, че мярката за подпомагане на бежанците за три месеца е много подходяща и след нея само най-уязвимите групи трябва да се подпомагат.

"Другите хора имат достатъчно време, за да си намерят работа и да излязат на свободен наем", добави тя.

Вчера 600 украински бежанци напуснаха хотел "Котва" в "Слънчев бряг". С автобуси те бяха превозени в друга хотелска база в курорта, но там ще бъдат само временно.

Собственикът на хотел "Котва" Венелин Ташев каза, че сам е организирал преместването на украинските бежанци, защото "държавата не иска чуе хотелиерите". В съседната база те ще останат до 31 май, когато приключва държавната помощ от 40 лева на ден.

За последното денонощие близо 3 700 украинци са напуснали страната ни, уточни още Мариана Тошева.