Васил Велев: Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение

Политика

25-05-2022, 08:50

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето потребление и  е ясно, че даже в средносрочен план трудно може да бъде заменен. Няма ембарго за руски газ, тоест Европа не е включила в санкциите си доставките на руски газ. От там насетне разплащанията за него очевидно трябва да се правят по начин такъв, че продавачът да може да ползва парите си. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Вчера финансовият министър Асен Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания  за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

"Ама ние как ще вземем газ, ако не ни вземат парите? Някакво искам хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите. И за да си ползва продавачът парите, той трябва да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, защото ако парите са в долари, те са всъщност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани“, коментира още Васил Велев.  

Според Кирил Темелков, заместник председател на Българската газова асоциация, въпросът е дали има различия между отделните държави в начина, по който са плащали. "Ние не можем да твърдим в момента дали плащането е извършено в евро, долари или рубли, тъй като една страна като Гърция казва, че е платила в евро. От руската страна пък се каза, че са получени рубли. Тук трябва да направим анализи, да видим как ни влияе на нас, на нашия бизнес“, отбеляза Кирил Темелков.

"Искаме газ по възможност на най-добра цена, произходът няма значение. Има значение цената и кога цената е по- ниска – когато купуваме директно от доставчика или когато минава през посредник“, каза още и Васил Велев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"