ГЕРБ предлага 24 май да стане национален празник на България (Видео)

Политика

25-05-2022, 11:43

Снимка:

Община Враца

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това обявиха депутати от групата на брифинг в кулоарите на парламента

ПГ на ГЕРБ-СДС ще внесе предложение 24 май да стане национален празник на България. Това обявиха депутати от групата на брифинг в кулоарите на парламента.

"24 май, както и досега, е един от официалните празници и се е утвърдил като празникът, който се признава и се чества без изключение от всички български граждани. Ако мерилото за това признаване е масовото участие в тържествени прояви, то денят 24 май надделява над всички останали празници и това го видяхме ясно вчера. Най-много хора, най-много усмивки, най-много цветя имаше по улиците на всички български градове, почувствахме настроението. Денят, който ни обединява за свой национален празник, трябва не само да ни обединява, но и да съдържа трансцедентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценности на разбирания. Денят на Светите братя Кирил и Методий не е свързан с кръвопролития, битки и противопоставане, а е триумф на духа и образованието, възпитани и отгледани от българската държавност", заяви Красимир Вълчев, бивш министър на просветата.

"Във времена, в които има твърде много разделителни линии в българското общество, считаме, че за да бъдем обединени като народ, трябва да има кауза, която да ни обедини. Една такава е българската азбука и почитането на светите братя Кирил и Методий, почитта към българските учители, ученици, творци, да бъдат изведени на нивото на национален празник", каза председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Вижте повече във видеото: