Нинова може да се раздели с членството си в БСП заради системно неплащане на членския внос?

Политика

26-05-2022, 16:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Корнелия Нинова може да се раздели не просто с председателското си място, но и с членството си в БСП заради системно неплащане на членския внос. Над 9600 лева дължи тя по информация  Lupa.bg на "Позитано" 20, натрупани основно в последната година.

А новината, че министърката на икономиката удобно е "забравила" да внася 10 на сто от заплатата си като народен представител, а после и като шеф на ведомство, както е разписано по устава на левицата, разкри в нова порция писма до пленума на БСП доскорошната й дясна ръка Йордан Татарски.

Тъкмо Общопартийната контролна комисия ще трябва да се занимае и с финансовите дългове и забавяния на соцшефката, както определя устава на партията.

Макар там да не се уточнява колко точно вноски от членската лепта трябва да е просрочил член на Столетницата, за да бъде изключен, става ясно, че системното неплащане се наказва, при това сурово. А Татарски намеква в писмото си, че Нинова не е внасяла отдавна.

Ето по кои членове на Устава на БСП може да бъде санкционирана  Нинова, в случай, че ОПКК предприеме проверка за "висящите" й членски вноски: 

Чл. 9, ал. 1. гласи: 

"български гражданин, имащ избирателни права, който приема Програмата и Устава на партията, членува и работи в една от основните партийни организации и плаща редовно членски внос.

Чл. 11, ал. 6 напомня: 

"6. да заплащат редовно членския си внос в размер и по начин, определени с решение на НС на БСП.

А чл. 13 уточнява: "3. поради неучастие в работата на ОПО и неплащане на членския внос без уважителни причини повече от една година, което се констатира на събрание на ОПО или от ОбС (РС) на БСП, или от ОбКК (РКК) на БСП;