Картофопроизводителите пред фалит: Единственият начин да се защитим са протестите

Общество

28-05-2022, 18:50

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

100% скок в цената на картофите очакват производителите

100% скок в цената на картофите очакват картофопроизводителите. Тук проблемът идва от цените на торовете.

Поскъпването на торовете, препаратите и горивата в момента са толкова сериозни и осезаеми, че разходите вече са непосилни за всеки картофопроизводител. Това заяви в "Говори сега" по БНТ Тодор Джиков, председател на Национална асоциация на българските картофопроизводители.

"Открито заявяваме, че едва ли ще можем да си позволим да завършим годината, тепърва започват още по-сериозни разходи. Апелирам към политическото ръководство на МЗ, МС, министъра на финансите да направим всичко необходимо, за да спасим българските картофопроизводители от фалити, които ще последват масово след септември месец", обясни той.

Според него над 50% от производителите няма да могат да покрият разходите си.

"Ако продължи тази турболенция с инфлацията, аз предполагам, че над 50 процента от картофопроизводителите няма да могат да си платят разходите за отглеждането на картофите и на практика няма да могат акумулират средства, с които да изкарат зимата", посочи Джиков.

"Единственият начин да се защитим са протестите. Предполагам, че ако попаднем в ситуация на неплатоспособност през септември месец ще започнaт масови брожения на картофопроизводителите", заяви той

"Днес разбрахме, че догодина вече няма да участваме като картофопроизводители в обвързана подкрепа за европейски субсидии, така че очакваме помощ. За нас от 300 до 400 лв на декар трябва да е подкрепата. Говоря за истинските производители", каза още Джиков.

Той отправи апел и към българските мениджъри на вериги да избират български картофопроизводители като доставчици.