Симеон Дянков: Инфлацията у нас е над средната за ЕС

Политика

29-05-2022, 10:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Влизането в Еврозоната ще се забави, кабинетът закъсня с промените", смята бившият финансов министър

"Трябва да влезем в Еврозоната, но това вече  няма как да стане, защото правителството закъсня с някои от правните промени, които са необходими. А и нашата инфлация е над тази от Маастрихтските условия. Януари 2024 г. България няма да може да влезе в Еврозоната. Да се надяваме, че можем да влезем по-късно през 2024 или в началото на 2025 година”. Това заяви в ефира на „Събуди се” по Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос трябва ли страна ни да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 година.  

По думите му инфлацията у нас е над средната за ЕС. „За съжаление ние няма да влезем през януари 2024 година. Трябва да сме реалисти”, подчерта той. И допълни: „А това е добре за нас, защото автоматично означава, че лихвите по кредитите, и за домакинствата, и за бизнеса – ще се намалят”.

Той коментира и исканото увеличение на парното от топлофикациите. „Възможно и напълно вероятно е рекордно повишение на цените на топлата вода и парното. Това е резултат от мораториума, който според мен беше напълно грешен. Сега се получава така, че просто се забави процеса. И когато инфлацията в други държави започва да намалява малко – в България обратно – този процес ще увеличава инфлацията и в следващите месеци”.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"