Скандални разкрития на Дунчев за назначение на член на БСП-Сърница в Регионалната дирекция по горите

Политика

29-05-2022, 10:56

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му това е станало без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал и без необходимия опит за длъжността, която заема

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бившият изп. директор на Агенцията по горите Александър Дунчев направи нови  скандални разкрития в ефира на bTV за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите – Пазарджик.

По думите му това е станало без провеждане на конкурс, с протокол, който той сам е подписал и без необходимия опит за длъжността, която заема.

"На 29 януари 2022 г. изпълнителното бюро на една лява партия (б.р. БСП) в село Сърница зам.-председателят г-н Мосов и г-н Перушниски са подписали протокол, в който г-н Гюрсел Мусов се самопредлага да стане горски инспектор в Регионална дирекция по горите - Пазарджик, която беше моя подчинена структура в Агенцията по горите. На 20 май човекът става горски инспектор, при условие, че доскоро е бил кандидат-кмет, партиен функционер, бизнесмен и няма нищо общо с горите. И къде ще проверява в Сърница, кой ще проверява фирмите, които се отчитат на партиите, които имат отношение към горите. Вторият, който се е подписал под документа пък е горски стражар от половин година, той е назначен без никакъв опит", разказа той.

"Кой ще има интерес от всичко това, освен ти да държиш властта, да сложиш навсякъде свои хора, които да покровителстват определени фирми, да мачкат останалите, които не са съгласни. Тези фирми винаги намират начин да се отчитат и да помагат на кметовете. Тези пари после отиват към централите – не само на тази партия. Това не е само в горите, това е навсякъде", добави депутатът от "Продължаваме промяната".

По думите му уволнени за схемата трябва да бъдат хората от най-високо ниво. 

Според Дунчев основният проблем на държавата, както и основаното предизвикателство пред това управление, включително вътре в коалицията са зависимостите.

Той коментира и новия закон в защита на българската природа:

„През седмицата депутатите гласуваха закон, който ще влезе в сила през 2024 г. Става въпрос за промени, които ще дадат възможност екологичните оценки на големите инфраструктурни обекти да се обжалват на две инстанции”. Според Дунчев това е безпринципен компромис, но безпринципната коалиция го налага и всички са длъжни да се съобразяват.

"Имам уважение към всички колеги, които взеха това решение, тъй като считаме, че в този момент е по-добре тази коалиция да управлява държавата, отколкото да се върнем 10 г. назад в авторитарния режим, който ни доведе до тук. Това компромисно решение, което приеха колегите, го направиха само и само да отговорят на страхотния обществен натиск от 33 природозащитни организации, „Правосъдие за всеки“, Антикорупционният фонд излязоха с много остри становища, припомниха как при предишен такъв законопроект и президента, и „Демократична България“, и БСП са били остро против предложението на ГЕРБ за отмяна на втората съдебна инстанция. Благодарение на този обществен интерес ние все пак успяхме да постигнем компромис поне да има думите „втора инстанция“ или по-скоро срок, до който ще важи тази първа инстанция", добави той.

Дунчев определи датата за влизане в сила на закона като "подигравателна".

"Затова отправих призив преди 3-4 г. президентът, който винаги е много стриктен, когато има недобросъвестност, да подкрепи общество и бизнеса, да възстановим правосъдието, както трябва да е. Цялата коалиция гласуваха „за“ този компромис. Разбира се, имаше няколко депутата, включително от БСП, от ДБ и от ПП, които се въздържахме и бяхме „против“, за да покажем, че пътят е друг, но компромисът налага това временно решение. Най-силен обратен натиск да няма втора инстанция сякаш идваше от МРРБ", каза още Дунчев.