КЕВР обмисля блок тарифи за вода, ток и парно

Общество

29-05-2022, 15:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това означава да се плаща по една тарифа до определена консумация на ток, вода и парно, а над тази консумация цената да е по-голяма

След шокиращото увеличение на парното и постоянно увеличаващата се цена на тока и водата, КЕВР обмисля блок тарифи. Това обяви шефът на регулатора Станислав Тодоров пред БНР. Блок тарифите означават да се плаща по една тарифа до определена консумация на ток, вода и парно, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание, то може да бъде въведено.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.“

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор – било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите – месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори", каза още той.

Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, смята още Тодоров.

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа.“

В понеделник се чака последното ценово заявление от „Булгаргаз“. За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече „подвиг“ факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

"Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии", коментира още Тодоров.