Зърното от Херсонска област се изпраща в Русия, съобщи представител на руската страна

Свят

30-05-2022, 12:52

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зърното от южната украинска Херсонска област се изпраща в Русия, заяви Кирил Стремусов, заместник-ръководителят на подкрепяната от Москва военно-гражданска администрация на окупираната от руските сили област в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Зърното от миналогодишната реколта се изпраща на руски купувачи", уточни той. "Има място за складиране (на следващата реколта), макар че очевидно тук има много зърно", добави Стремоусов.

Стремоусов добави, че е възможно слънчогледово семе от областта да бъде изпратено в руски заводи за производство на слънчогледово олио.

Украйна обвинява Русия, че разграбва зърно и селскостопанска техника от териториите под контрола на нейните сили. САЩ обвиняват Москва, че поставя под заплаха глобалните доставки за храни, като пречи на Украйна да изнася реколтата си.

Руските войски превзеха по-голямата част от Херсонска област в първите седмици на инвазията и след това засилиха контрола си над района. По-рано този месец вицепремиерът Марат Хуснулин посети региона и заяви, че той може да стане част от "нашето руско семейство".