Откритата връзка между вирус и множествената склероза дава надежди за по-добро лечение

Общество

30-05-2022, 14:05

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Откритата връзка между вируса на Епщайн-Бар и множествената склероза дава надежди за по-добро лечение на тази болест, подчертаха специалисти във връзка с днешния световен ден за борба с нея, предаде АФП, цитирана от БТА.

Леченията, насочени да блокират възпалението, "напреднаха много от десет години", а проследяването на пациентите е "по-индивидуализирано", каза пред АФП неврологът Жан Пелтие. Според него откритата през януари от американски специалисти връзка между множествената склероза и вируса на Епщайн-Бар е необходима за развитието й, макар и не всички заразени да развиват болестта. То показва, че повечето случаи могат да бъдат предотвратени, като бъде спряна инфекцията. Възможно е също множествената склероза да бъде предотвратявана чрез ваксиниране на децата срещу вируса на Епщайн-Бар, макар и още такава ваксина да не съществува.

Множествената склероза е болест на централната нервна система. Тя предизвиква нарушения в имунната система, която атакува миелина - защитния слой на нервните влакна.

Болестта е много различна при отделните пациенти, но е една от причините за инвалидизиране на младите. Повече от 2,8 милиона души по света са засегнати от нея. Децата и тийнейджърите са малко, но множествената склероза може да започне много преди да бъде диагностицирана.

Вирусът на Епщайн-Бар се крие в тялото в В-лимфоцитите след заразяване с него. Те самите участват във възпалителната реакция, свързана с множествената склероза. Това обяснява защо някои терапии с моноклонални антитела, насочени срещу В-лимфоцитите,  са много ефикасни срещу множествената склероза, каза Жан Пелтие.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен