Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци

Политика

30-05-2022, 16:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Никой не им каза къде отиват и какво ги очаква", коментира депутатът от ГЕРБ

"Като член на комисията по туризъм през последните месеци постоянно се срещахме с различни представители и ръководители на кризисния щаб, Министерствата на туризма и на вътрешните работи, хора които все се занимават и носят отговорност за преместването на бежанците. Алармирахме, предупреждавахме, че липсва информационна кампания, нито хотелиерите са уведомени как точно ще стане преместването и къде ще отидат бежанците, нито самите бежанци. Не можеш да ги третираш тях като неодушевени предмети и в последния момент да им кажеш - от днес тръгвате, ще ви местим на 530 км. в страната, без да имат хората абсолютна никаква информация къде отиват". Това заяви депутатът Красен Кралев по повод актуалната тема с провалените действия по преместването на украинските бежанци от Варна във вътрешността на страната.  

"Всички вие бяхте свидетели как вчера във Варна от пет приготвени автобуса да извозят 250 души, тръгнаха само 5 души за планинските курорти. Да приемем, че още 5 са тръгнали с автомобили, 10 души от тези 250 решиха да заминат“, каза бившият спортен министър на брифинг във Варна. На пресконференцията присъстваха и варненските депутати от ГЕРБ Бранимир Балачев и Павел Христов.

По думите на Кралев в морския град има около 18 хиляди бежанци, като по предварителни данни се очаква 20% да се върнат в Украйна поради липсата на информация какво от тук нататък ще се случва в България с тях. 40% може би ще се възползват от предложението за дислоциране в страната, а другите 40% ще излязат на свободен наем и ще търсят интеграция във Варна.

"Аз съм изумен как някои ваши колеги, включително една от водещите телевизии в  България, представиха този категоричен провал на правителството с преместването на бежанците. Като се опитват да прехвърлят, цялата вина върху украинските бежанци. Видите ли те искали да живеят тук по хотелите, били виновни защото не искали да се преместят. Ами те не искат да местят поради една проста причина. Защото не бяха информирани по никакъв начин какви условия ще им бъдат предложени от тук нататък. Нулева информационна кампания. Категорично не можем да кажем, че потребности на бежанците са само от храна и подслон. Голяма част от тях са деца, които имат нужда от образование, училище, здравеопазване. Те  стоят и се опитват да се интегрират във Варна от три месеца, и ние говорим, че ще им помогнем. Сега изведнъж -тръгвайте за някъде! Каква работа ще им намерим в Рибарица и Паничище, където ще ги местят. Три месеца се интегрират децата и търсят възможност да продължат образованието си и в последния момент ти им казваш: „отивате в един град на 1400 км надморска височина, почти с минимален брой жители“. Дали има лекар, аптека, училища, въобще няма никаква информация“, добави Кралев.

Той изтъкна, че именно поради липсата на каквато и да е кампания украинските бежанци са резервирани към плана на правителството за преместване в страната.

Народният представител от ГЕРБ припомни, че нeеднократно са предлагали на управляващото мнозинство в продължение на два месеца да проведат информационна кампания сред бежанците.

"Знаете, че варненци имаме много приятели собственици на хотели, много приятели които работят в тези хотели и знаем каква беше реалната обстановка – нулева информационна кампания сред хотелиери, нулева кампания и сред бежанците. Ако искаш да местиш хората свободно на по 500-600 км. разстояние би трябвало да си дадеш отговор и да получиш каква потребност имат, защото не е само храната и нощувката“, каза още бившият спортен министър.

Той сподели също, че по време на комисии с кризисния щаб са оспорвали, включително и депутати от управляващото мнозинство, възможността с 15 лв. на храноден да бъдат посрещани нуждите на бежанците.

"Една госпожа ме убеждаваше, че понеже тя работила в такава неправителствена организация в бежански центрове, 5 лева кетъринг бил абсолютно достатъчен и 10 лева за нощувка. Сами си давате отговор за 5 лева как може да изхранваш хората. Те бяха категорични, че 15 лева са абсолютно достатъчни. Вероятно за хотелите 1, 2 звезди са достатъчни, но категорично не сме съгласни с това. Разбираме, че бюджетът ще търпи голямо натоварване, ако трябва да се посрещат нуждите на хората, но все пак трябваше те да могат да вземат информирано решение като има кажат къде ще ги местят, какви са условията за живот, каква е образователната инфраструктура, здравеопазване, което могат да ползват и те вече да си решат дали да се възползват от предложението на правителството или сами да си търсят начин да се интегрират в нашето общество“, каза Кралев.

Той допълни, че ситуацията в Бургас е същата, където от вчера 57 души са заминали с влак а 12 души с коли.

По думите му огромна част от хотелите, приютили бежанци, не са получили дължимите средства от правителството. В момента той и колегите му събират информация и скоро ще публикуват данни  и по този казус.

"Варна е голям град, но ние знаем кой с кого си играе и кой какви зависимости има. По този повод искам да се обърна към областния управител г-н Коцев. Всички знаем, че той не е ястреб и не е човек, който сам ще реши да обжалва бюджета и да саботира нормалната дейност на община Варна“, заяви Кралев и се обърна към областния управител Благомир Коцев с призив да премисли ситуацията преди да нанесе тази огромна щета на варненци.

„Всички знаем, че съвсем скоро това правителство ще си отиде, всички негови представители ще се върнат обратно сред хората и ще трябва да погледнат съгражданите си в очите. Така, че преди да саботира бюджета и дейността на община Варна, преди да нанесе тази щета на варненци, нека г-н Коцев да си помисли. Да помисли как ще погледне само след няколко месеца варненци в очите и ще им обяснява по какви причини и защо се е наложило да саботира общинския бюджет“, отбеляза бившият спортен министър и добави, че никога досега не се е случвало Община Варна да няма бюджет.

Красен Кралев подчерта, че Общината няма как да функционира нормално, ако няма приет бюджет в приходната му част.