Напрежение и хаос в Елхово: Украинските бежанци се оплакаха, че няма вода и храна

Общество

01-06-2022, 10:01

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според тях организацията не е добра, някои от децата са си легнали гладни

Бежанците във временни център за настаняване в Елхово споделиха, че има проблем с храната за децата и водата.  Те сигнализираха, че са на студено и гладуват. Според тях организацията не е добра. Някои казаха, че искат да са в стаи с прозорци и не ги интересува луксът или морето, стана ясно от репортаж на bTV.

По-късно имаше закуска и вода, но според настанените в Елхово е недостатъчна и некачествена тестената закуска за децата.

Бежанците заявиха, че нямат нужда от лукс, но да има храна, топла вода и прозорци. Някои споделиха, че и сами могат да измият местата, където ще ги настанят.

550 украински бежанци бяха приети във временния лагер за 72 часа.

Мариана Тошева от Агенцията за бежанците обясни, че има вариант и БДЖ отново да се включи при разселване на бежанците.

„Тук е буферна зона и не е желателно повече от 72 часа да са хората по обективни обстоятелства. Снощи на една от възрастните жени й е прилошало и е дошла и линейка. Диабетно болни има,  семейство слепи хора, така че това. В 8 ч. ще има закуска след това Българският червен кръст ще донесе пакетът храна за деня“, каза тя.

Предвижда се от буферния център да тръгнат бежанци към базите, но не се знае колко ще са. Ястребино е една от базите, към които ще се насочат украинци. 

Майки казаха, че някои от децата са си легнали гладни.

А на закуската, която дойде към 9 часа,  бежанците не бяха доволни. Те споделиха, че няма чай и вода, а само сух хляб, което не е добре за децата.

По-късно раздадоха по една вода на човек, чуха се и грозни реплики от двете страни.