Радев за бежанците: В началото приоритет беше да ги интегрираме, а сега го задраскваме

Политика

01-06-2022, 12:42

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, коментира президентът

Президентът Румен Радев направи коментар по редица актуални теми пред журналисти в Пловдив.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви Румен Радев и допълни, че следи внимателно позициите на партиите. 

По темата за предстоящата актуализация на бюджета Радев каза: "Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука."

Държавният глава заяви, че политиката на българската държава спрямо бежанците трябва да бъде внимателна и постоянна.

"В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме. При положение, че имаме остър недостиг на квалифицирани специалности като лекари, медицински сестри инженери, а и не само такива, всеки, който иска да работи, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на българските институции. Ако искаш подкрепа от българската държава, трябва да уважаваш нейните решения", добави Румен Радев.