Кадиев: Мерките не са антиинфлационни, а в голяма степен – проинфлационни

Политика

01-06-2022, 20:44

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Големият проблем е, че дават на всички еднакво", посочи той

"Големият проблем на мерките е, че те не са антиинфлационни, а в голяма степен са проинфлационни. Наричат ги антикризисни. Големият проблем е, че дават на всички еднакво. Има хора, които нямат нужда от тях”. Това заяви бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев в ефира на NOVA NEWS.

"Защо например, родител, който досега е получавал данъчно облекчение от 450 лв. на дете, сега да получава 600 лв., ако има заплата от 10 000 лв.? Тези 150 лв. на година не са му нужни, а в същото време има такива, на които им са", коментира той.

Кадиев коментира и предстоящото увеличение на пенсиите. „Вдигането на им трябваше да се направи наведнъж, от сега и отново – диференцирано. Хората, които са с минимална пенсия, ще получат увеличение от 1 юли с 37 лв. Това е горе-долу 1 лв. на ден. С него не може да се покрие инфлацията”, категоричен беше бившият зам.-министър на финансите.

"Част от антикризисните мерки са добри, част от тях са безсмислени, а част са откровено лоши”, посочи още Георги Кадиев.

"За мен добри са тези за намаляване на ДДС за регулираните цени, защото там със сигурност ще падне цената за крайния потребител. Безсмислена е мярката за намаляване на ДДС за хляба, защото там пък ефектът върху всеки човек е много малък – бяха изчислили, че е около 1,70 лв. на месец. Хубаво е, че държавата се грижи за сектора на хлебарите, но защо другите не получават такова намаление?”, запита той.

Относно спирането на доставките на газ от „Газпром” и това какви са алтернативите пред страната ни, Кадиев коментира: "Големият въпрос е в дали можем да си позволим това откъсване от руския газ дългосрочен план и на каква цена. Имаме вариант, след като германски компании продължават да получават руски газ и намират начин как да заплатят. Италиански компании също го правят. Асен Василев заяви, че дори и в края на годината, когато свърши този договор с „Газпром”, ние няма повече да правим нов с тях и „Газпром” реши да ни накаже и да покаже, че няма да прощава такова поведение. Резултатът за май месец е 100 млн. лв. загуба да българската икономика. Толкова повече струва газът през май, отколкото ако бяхме останали с договора с Русия”.