В Народното събрание изслушват вицепремиера Калина Константинова за бежанците.

Политика

02-06-2022, 08:54

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парламентът ще изслуша вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова относно решението на правителството за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна.Това предаде БТА.

Предложението за изслушване бе направено от парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС. На 30 май вицепремиерът  Калина Константинова съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. Във видеобръщение Константинова каза, че "закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага".

Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната"(ПП) заяви, че стоят зад вицепремиера Калина Константинова и посочи, че тя и правителството са се справили с бежанската криза. Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов, който е и коалиционен партньор на ПП, определи като грешка изявлението ѝ. В декларация от ГЕРБ-СДС поискаха, освен Константинова в парламента пред Комисията по правата на гражданите да се яви председателят на Държавната агенция за бежанците, а бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за бежанците. От "Възраждане" настояха за оставката на Константинова и на цялото правителство.

Изслушването е втора точка за днешното заседание на парламента, а преди това, като първа точка, депутатите ще обсъдят промените в Закона за държавния бюджет за 2022 г., свързани с атестацията на преподавателите във висшите училища.  Измененията са внесени от парламентарната група на "Има такъв народ"(ИТН). С тях се цели да отпадне методиката за атестация на университетските преподаватели, определяна с акт на Министерския съвет и по този начин парите, отпуснати за увеличение на възнагражденията на университетските преподаватели в бюджета за тази година от 20 млн. лв. да достигнат до висшите училища.