Все повече украински бежанци напускат България

Общество

02-06-2022, 09:12

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Наблюдава се трайна тенденция за спад на влизащите в страната от Украйна и повече украинци, напускащи България. Това показват данните на граничния пункт при Русе, съобщава NOVA NEWS. 

Едно към пет - така може да обобщим броя на напускащи спрямо влизащи украински граждани през двата гранични пункта при Русе - Дунав мост, както и на Централна жп гара.

Голяма част от украинците, решили да напуснат България, пътуват с влак, тъй като билетите все още са безплатни към Румъния и от Румъния към България.

Повечето пътници във влака за Букурещ са украинци. Част от тях тръгнали, защото се наложило да напуснат морските курорти и решили да се отправят отново към дома или други европейски държави.

Малко са хората, все още бягащи от войната. Тези, които предпочитат България, знаели къде отиват.

"Голяма част от тях при близки и познати, голяма част са си уговорили жилища или са се разбрали с хотел, където си заплащат, много малко са тези, които влизат в България и имат нужда от настаняване", заяви Теодора Рибарова от Организацията на българските скаути.

"Около 100 човека всеки ден изпращам за Букурещ, приемаме от 20 до 40. Намаля потокът на пристигащи с влака специално, виждам, че на гарата в Букурещ има страшно много украински граждани, но явно те заминават за други дестинации в Западна Европа", посочи Рейхан Аблеким, доброволец.

На първи юни доброволците на централната гара в Русе зарадваха децата от всички влакове с подаръци и балони.