Над 40 пожара са избухнали в Гърция само за едно денонощие

Свят

06-06-2022, 10:15

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Климатичните промени вече сериозно засягат Средиземноморието

Над 40 пожара са избухнали в Гърция само за едно денонощие, съобщава гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на данни на пожарната служба. В повечето случаи огънят е овладян бързо. В момента се разследват причините за възникването на пожарите. Това предаде БТА.

През почивните дни в района на столицата Атина горя голям пожар, който наложи евакуация на селище. Пожарът избухна от подстанция на гръцкия енергиен оператор в трудно достъпна местност, а силните ветрове го разпространиха бързо и заради гъстия дим и опасността за жилищните райони, властите разпоредиха вчера евакуация на селището Ано Вула. Жителите му са били настанени в близко училище.

Въпреки че пожарът беше овладян, в района все още има екипи огнеборци, които да реагират в случай на повторно възникване на пожари. В момента се описват нанесените от огъня щети.

Според директора на Националната мрежа за климатични промени CLIMPACT Никос Михалопулос в следващите години в югоизточната част на Средиземноморския регион периодът с опасност от пожари може да достигне 40 дни на година, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Катимерини".

„Югоизточното Средиземноморие се затопля по-бързо от планетата като цяло и температурата вече се е увеличила с 1,5 градуса“, е отбелязал директорът на Националната обсерватория в Атина Манолис Плионис в рамките на състоял се на остров Китира форум на тема „Климатичната промяна и атмосферното замърсяване“.

Данните, изнесени на форума показват, че климатичните промени вече сериозно засягат Средиземно море и се отразяват на морската екосистема. За периода 1982 г. – 2020 г. температурата на водата е нараснала с 2,08 градуса. Сред промените, които се забелязват, са увеличаване на солеността на водата, покачване на морското ниво, увеличаване на височината на вълните в Егейско и Йонийско море при духане на северни ветрове, намаляване на достъпа на кислород на по-големи дълбочини.