Шефът на "Роскосмос" заплаши България с ядрена ракета

Свят

06-06-2022, 10:57

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Сармат" няма да иска разрешение за полет, заяви Рогозин

Генералният директор на руската космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин отправи закана към България. Чрез профила си в "Туитър" той заплаши България, Румъния, Черна гора и Швеция с все още несъществуващата ядрена ракета "Сармат".

"С какво е добра "Сармат"? Няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, отмъстителните румънци и черногорци, които предадоха общата ни история. Също и от шведите“, написа Рогозин в „Туитър“.

Изказването му е по повод отказа на България да предостави въздушен коридор на правителствен самолет на руския външен министър Сергей Лавров, заради което се наложи да бъде отменена визитата му в Белград.

RS-28 Sarmat, позната като "Сатана II", e супертежка междуконтинентална балистична ракета. Обсегът ѝ е 18 000 километра. Последното успешно изпитание на ракетата бе през април, когато бе извършен успешен пуск от силоз на космодрума Плесецк. 

Това е първата директна заплаха, отправена от руските власти към България, от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.