Борис Джонсън остава на власт след драматичен вот на недоверие

Свят

07-06-2022, 10:40

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Британският министър-председател Борис Джонсън оцеля вчера вечерта след драматичен вот на недоверие, поискан от негови съпартийци от Консервативната партия, коментира американското издание "Вашингтон пост", цитирано от БТА.  Джонсън надделя въпреки ширещото се сред обществеността дълбоко отвращение от провежданите на "Даунинг стрийт" партита в нарушение на противоепидемичните мерки и широкото недоволство от неговото управление, което един от бившите му съюзници определи като "фарс", пише изданието.

Въпреки че премиерът запази поста си, разликата в гласовете беше забележително малка, като се има предвид, че става дума за министър-председател, който изведе консерваторите до убедителна победа на изборите през 2019 г., изтъква "Вашингтон пост". Джонсън най-вероятно оцеля поради липсата на силен претендент консерватор за премиерския пост, коментира вестникът.

Самият Джонсън определи вота като "златен шанс" да се "сложи край на любимата мания на медиите" по отношение на пиянските пандемични сбирки в резиденцията му, а след обявяването на резултата заяви, че той е "убедителен" и "решителен" и позволява на консерваторите да "продължат напред" и "да се съсредоточат върху нещата", които според него "наистина имат значение за хората", отбелязва американският вестник.

Бунтовниците сред консерваторите обаче се зарекоха да продължат да се опитват да принудят Борис Джонсън да напусне поста си. Съюзници на премиера признаха, че резултатът от вота на доверие вчера е бил "началото на края", пише британският вестник "Гардиън". Опитите на Джонсън да избегне задълбочаване на разцеплението в партията си ще трябва да станат още по-интензивни, тъй като се твърди, че някои от гласувалите срещу него 148 депутати са "непримиримо против" това той да остане на премиерския пост, коментира изданието. Няколко от тези депутати заявиха, че времето на Джонсън вече "изтича". Разделението между тези, които подкрепят на Джонсън и тези, които се противопоставят на премиера, заплашва да провали опитите на "Даунинг стрийт" да сложи точка на унизителния епизод (с "Партигейт"), смята "Гардиън".

Съюзници на Джонсън заявиха, че са необходими драстични действия за възстановяване на партийната дисциплина, като например да бъде уволнен всеки, който е на заплата в правителството и който вчера е запазил видимо мълчание, докато колегите му са изразявали подкрепата си за премиера в "Туитър". Подобни ходове биха могли да влошат още повече атмосферата в Консервативната партия, за която Джонсън предупреди преди гласуването, че е застрашена да изпадне в гражданска война, заключва британският вестник.