Над 60 000 подписа са събрани против задължителния машинен вот

Политика

08-06-2022, 14:20

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Toва съобщиха организаторите на инициативата

Над 60 000 подписа са събрани против задължителния машинен вот и за правото да се гласува по избор – с хартиена бюлетина или машини. Това съобщиха от инициативен комитет „Консервативно-патриотично движение и граждани“ на пресконференция, предаде БТА.

В инициативния комитет участват проф. Антоанета Христова, Петьо Блъсков, Недялко Недялков, Станислав Недков – Стъки, Александър Урумов, Юлий Москов, Христо Стоянов, Николай Бареков.

Недялко Недялков от инициативния комитет уточни, че инициативата продължава до 20 юни. На 22 юни физически ще внесем обща листа в Народното събрание до председателя на парламента Никола Минчев и лидерите на всички парламентарни групи, допълни той. По думите на Недялков това е „репетиция“ и ако гласът на хората не бъде чут, ще бъде иницииран национален референдум по темата.  

Искаме да дадем равни права на всички български граждани и всеки да гласува по какъвто начин желае, каза Станислав Недков – Стъки. Според него огромна част от възрастните хора и социално слабите, които не боравят с компютри и нови технологии, са се притеснили от машините и не са отишли да гласуват. След като машината дава бележка за кого си гласувал, дали не трябва да се съмняваме, че в софтуера остава запис, и дали тази информация няма да бъде използвана за репресия, допълни той. 

В световен мащаб е доказано, че машините са „инструмент за манипулиране и промяна на вота“ на хората, заяви Петьо Блъсков. 

Никъде по света, без Венецуела и България, резултатът на изборите не се взима от машината, а от разписките. Тук тези разписки нито бяха прочетени, нито бяха описани, нито бяха одитирани от Централната избирателна комисия, посочи Николай Бареков. По думите му при одит може да се направи разликата къде и как са се объркали нещата, ако се стигне до фалшификация на изборния процес.

Христо Стоянов посочи, че от тремор на ръцете страдат 70 000 човека в България, давайки пример за необходимостта от хартиени бюлетини.