Слави Трифонов: Слагам край на тази коалиция и тази агония (Видео)

Политика

08-06-2022, 15:44

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От днес изтеглям министрите на ИТН, заяви в своето изявление той

"От днес изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция и на тази агония. Това е."

Това каза лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в изявление по телевизия „7/8“.

"Напускането на министрите на "Има такъв народ" е поредният повод. Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две - Македония и факта, че в държавата вече няма пари", заяви Слави Трифонов.

"Освен захвърлянето на националните интереси, министрите на "Продължаваме промяната" ни водят към фалит. Премиерът води друга външна политика, различна от тази на външния министър. Различна от политиката на парламента, различна от политиката на КСНС при президента“, каза Трифонов по отношение на темата за Северна Македония.

"Министър-председателят си има друг външен министър, не външният министър Теодора Генчовска, а друг, който се казва Весела Чернева. Кирил Петков е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори чак, когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 година. по този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Това се нарича национално предателство", допълни той.

"По отношение на бюджета Асен Василев, откакто е финансов министър, в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу. Това са нашите пари“, заяви Трифонов.

"Никой няма право да експериментира с тях еднолично, да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 година - 4 милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди, милиард и 200 милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно, но зърно няма", каза лидерът на ИТН.

Той уточни, че повечето мерки за актуализацията на бюджета ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

"Депутатите от "Има такъв народ" ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха", подчерта лидерът на "Има такъв народ".

"Министрите на „Продължаваме промяната“ водят държавата към фалит. Ако ние от ИТН искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме с всички екстри на властта. Аз продължавам да не се чувствам политик. Аз съм, за да се свърши работа и заради моралния избор", посочи още Трифонов.

Накрая той завърши с това, че изтегля министрите на ИТН от кабинета и изважда партията от управлението.

"Щях да стоя усмихнат и ояден, но за разлика от „Продължаваме промяната“ аз не съм такъв", допълни Трифонов.

Вижте цялото му изявление: