Христо Мутафчиев: Новите управляващи искат да унищожат културата

Хороскоп

10-06-2022, 10:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той обяви, че гилдията готви протести

"Вчера на заседание на Комисията по култура разбрах, че не само няма да бъде увеличен бюджетът, а и че Асен Василев е орязал 1,4 млн. от бюджета на МК, за да прави икономии”. Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев.  

"Ако предишните управляващи от прехода насам са неглижирали културата и са я оставяли на самотек, тези новите искат направо да я унищожат. Защото прогнозният им бюджет за 3 години напред е намаляване до 0,4”, подчерта той и попита: „Е, как така икономия от най-бедното министерство, бе Аланколоу?”

Мутафчиев обяви, че гилдията готви протести, но по думите му протестите са най-малкото.

"Проблемът става много по-голям, говорим за отношението към цял един сектор култура, където има едни таланти и ентусиазирани хора с ниски заплати, които продължават да създават духовна храна на цялата нация. Нацията ни има нужда от тази духовна  храна. И тази нация, и този народ ще се борят ревностно за този сектор, така че няма да сме само ние”, коментира председателят на Съюза на артистите.

Мутафчиев уточни обаче, че става дума не само за актьорите, а и за библиотекарите, музикантите, читалищните дейци. Първо трябва да се разбере ще има ли правителство или не, тогава гилдията ще определи своите действия, каза още Мутафчиев и увери, че целият сектор има готовност да излезе на улицата.

"Когато наближи моментът, нашата идея е началото на новия сезон да стартираме с протести - да си изберем 2 или 3 големи града, да се изсипем с цялата гилдия там, а на третия ден да се изсипем пред МС (в деня на МС) и да стоим там, докато не ни приемат да проведем контактни разговори”, каза още Мутафчиев.