Социолог: Няма как правителство на малцинството да продължи да управлява

Политика

12-06-2022, 07:35

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"По-скоро ще имаме някакво продължение на тази агония, още един – два месеца максимум", прогнозира Евелина Славкова

Малко вероятно е тази тройна коалиция да продължи на управлява, тъй като намерението на премиера да е начело на правителство на малцинството – е много трудно. Това заяви в студиото на "Офанзива" по Нова тв социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

"Тази тройка, която се очертава, и желанието на премиера да продължи да управлява с правителство на малцинството - е много трудно и е малко вероятно да продължи. По-скоро ще имаме някакво продължение на тази агония. Още един – два месеца максимум. Но няма как това правителство, в тази ситуация, да продължи да управлява в коалиция на малцинството и да търси партньори – заветните 12 души, които да се присъединяват отвън в този брак, който е счупен”, категорична е тя.

Социологът използва метафората за брака, за да обясни сривовете в коалицията.

"Разцеплението в тройната коалиция вероятно е комбинация от трите основни фактора, както е при всеки стандартен развод, и най-вече несходството в характерите. Това го забелязахме при самото формиране на тази коалиция – че толкова за различни партньорите, че нямаше как да не се случат в един момент и останалите последствия – изневяра и издръжката на децата”, подчерта тя.  

По думите ѝ е интересно кой ще бъде този ентусиаст, който ще реши да се включи в този счупен брак и да гласува оставките на министрите, някои от които се бавят по процедурни причини.

"В момента в агония живеят и останалите политически партии. Защото всеки се страхува от всеки, че в един момент кърпата ще бъде хвърлена по всяка една от темите, за които се знае, че е проблемна. Още при създаването на този брак говорехме, че има проблемни точки, без да калкулираме войната в Украйна. Няма особена изненада в това, че Слави Трифонов - най-импулсивно и може би премислено в някаква степен - реши да напусне". 

Според Славкова тази кризисна обстановка в момента - много трудно може да се управялва с малцинство.

"Реформите и идеите, които управляващите имат - съвсем няма да минат. Ще започне едно извиване на ръце, търсене на "златен пръст". Може да се управлява така - само ако е много спокойно и няма социално напрежение. А това няма как да стане - особено с тази свръхинфлация, която ще наблюдаваме през следващите месеци. коментира тя.