Енергийният министър в оставка: Имам три причини да подам оставка

Политика

12-06-2022, 11:25

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието“ – с тези думи енергийният министър Александър Николов мотивира в ефира на bTV решението си да подаде оставка.

Това е и една от причините за неговото решение. Другите две са, че му е гласувано доверие от управляващите и това, че България е парламентарна република и решенията се взимат на политическо ниво.

"Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, смята Николов.

Според него когато една толкова голяма група от хора му е гласувала доверие, като "Има такъв народ", е нормално то да бъде съхранено и доизградено във времето.

"Разбрах за изтеглянето на министрите по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза“, поясни Николов. Той допълни, че въпреки оставката, работата продължава.

"Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с "Направи това, което е полезно за хората", каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

"Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено“, категоричен е енергийният министър в оставка.

Николов отказа да отговори директно дали министър-председателят Кирил Петков е разговарял с него и му е предлагал да остане на поста си. Въпреки това оценката на работата му за последните 6 месеца били положителна. Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на отделните министерства.

Относно коментарите в други медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи след като „Газпром“ е ненадежден партньор.

"Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Той опроверга твърденията на Слави Трифонов, че от енергетиката са източени 4 милиарда.