Николай Василев: Няколко милиарда лева се губят

Политика

13-06-2022, 10:37

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него това е най-небалансираният бюджет в историята на България

"Няколко милиарда лева се губят. Това е най-небалансираният бюджет в историята на България. Аз съм слушал всичките седем изказвания на финансовия министър от началото на годината всичките изказвания са по няколко изречения в уедрени щрихи. Примерно цитат от последното му от изказване е, че 5,5 млрд. лв. са отишли за текущите разходи на министерствата през декември. Това не е така, нормалните текущи разходи за един месец са около два пъти по-малко". 

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV финансистът Николай Василев. Повод за това му изказване е, похарчените 9 млрд. лв. през декември 2021 г. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов миналата седмица пък обвини министрите на "Продължаваме промяната", че не са обяснили къде са отишли тези пари. От ПП отговориха, че разчетите за харчовете са изцяло публични и в разходите няма нищо тайно.

"Държавата публикува една малка табличка за разчета на похарчените 9 млрд. лв. За нея се твърди, че е полезна, но за мен е неадекватна, защото в нея се губят 653 млн. лв. Не е интересно кое министерство е получило парите, а за какво са изхарчени тези средства", каза той. 

Василев подчерта, че дългът на държавата не е пораснал много за първото тримесечие и дефицитът още не се е натрупал. "Но нали точно това планират да направят с актуализацията на бюджета, да вземат нови дългове от над 10 млрд. лв. и да реализират най-големия бюджетен дефицит в историята на държавата". 

По-думите му 32 млрд. лв. към този момент е дългът на България, а до края на годината ще достигне до 38 млрд. лв.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен