Шефът на КЕВР: Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ

Общество

13-06-2022, 11:00

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Той отбеляза, че все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ.

"В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

"Спекулация е, че ще има режим на тока у нас", каза още шефът на КЕВР. По думите му България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи, е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Той каза още, че вероятно най-евтината енергия ще бъде през деня, а не както преди време през нощта. У нас и в съседните държави се инсталират много фотоволтаични инсталация и през деня между 12.00 и 16.00 часа е най-ниска енергия през цялото денонощие.

"България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ "Козлодуй" българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена. Махнахме дотациите, които получават всички ВЕИ производители и ги прехвърлихме към бита", обясни Тодоров предложението на КЕВР за поскъпване на електроенергията едва с 3.3%.

Тодоров заяви, че адмирира промените, които предлага Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката, тъй като позволяват да се използва нов механизъм - т.нар. блоктарифи. Те имат за цел да защитят най-уязвимите потребители, тези с най-ниско потребление. С двустаен апартамент, които консумират примерно до граница 200 kWh - което е сметка около 40 - 50 лв. Всеки потребител с такава сметка ще има уверение, че тя ще остане такава за в бъдеще, уточни Тодоров. Ако е превиши тази граница, се плаща по-висока цена. Каква ще е границата ще предложат експертите.

За повишението на цената на парното шефът на КЕВР заяви, че за някои е много, но за разлика от тока България не произвежда газ и трябва да внася, и, за съжаление, той има своята цена на международните пазари.