КНСБ: До края на годината ще се наложи нова актуализация на бюджета

Портфейл

13-06-2022, 13:28

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това прогнозира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов

До края на годината ще се наложи нова актуализация на бюджета – това прогнозира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, съобщава БНР.

„За четири месеца имаме три корекции на прогнозата за БВП и тези три корекции водят за четири месеца 7 млрд. повече БВП очаквания заради инфлацията по текущи цени. Това според нас е така, но най-вероятно ще се наложи още една актуализация, тъй като средногодишната инфлация, която е заложена в момента, за да се изпълни, това означава, че от днес до края на годината инфлацията месец за месец трябва да нараства по 0,3 процентни пункта. Така е заложил министърът на финансите. Аз силно се съмнявам, че ще нараства с 0,3 процентни пункта. Най-вероятно ще бъде с 1-2, може би 3 процентни пункта повече от този средногодишен индекс, който е заложен“, обясни той.

От синдиката настояват доходите на работещите в бюджетната сфера да бъдат увеличени поне с 15 процента. От КНСБ искат от 1 юли минималната заплата да бъде повишена от 710 на 760 лева, а от 1 януари 2023г. да има ново увеличение.