Андрей Новаков: Загубата на европейско финансиране е национална катастрофа

Политика

13-06-2022, 17:19

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Едно провалило се правителство взема за заложник над 30 млрд. лв. от парите за хората, заяви евродепутатът

Едно провалило се правителство взема за заложник над 30 млрд. лв. от парите за хората. Загубата на европейски средства е национална катастрофа. Това заяви областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков на среща с актива на партията в Разлог.

„От края на миналата година повтарям, че страната е застрашена да загуби европейски средства, а днес това бе потвърдено и от Борислав Сандов, вицепремиер в правителството на Кирил Петков”, коментира Андрей Новаков. Според него хаосът и политическата несигурност застрашават сериозно достъпа на България до европейско финансиране, а администрацията не обработва и не праща в срок исканията за възстановяване на средства от ЕС по вече извършени инвестиции.

„За периода 2021-2027 г. държавата трябва да инвестира средно по 3 млрд. лв. на година кохезионни средства, за да оползотвори бюджета си. Липсата на одобрени и работещи споразумение за партньорство и програми означава, че сме пропуснали да инвестираме над 4 млрд. лв. кохезионни средства до сега, и то на фона на острата нужда поради кризите.

Закъснението в старта на програмите не само поставя под съмнение довършването на АМ „Струма“, но и може да доведе до безпрецедентно връщане на средства от страна на България към европейския бюджет поради неизпълнението на проекта в неговата цялост”, категоричен бе областният координатор.

Според Андрей Новаков одобреният Национален план за възстановяване и устойчивост не е добра новина, а загадка - общините и бизнеса все още нямат яснота как и кога да кандидатстват за средствата. По думите му част от парите ще бъдат загубени поради невъзможност да бъдат договорени и изпълнението да приключи на време. За тази година трябва да са договорени 9 млрд. лв. по нашия План, а това вече е невъзможно, защото няма избрани изпълнители и не се работи по проекти.

„Правителството се провали по всички линии, затова Народното събрание трябва да задължи този кабинет незабавно да стартира програмите и проектите”, подчерта Новаков.

По думите му санитарният минимум на държавническо поведение е заедно с оставката Кирил Петков да остави и одобрени програми по кохезионната политика и работещ Национален план за възстановяване и устойчивост.