Украйна разчита да изнася жито основно през Румъния и очаква от ЕС помощ за съхранение на реколтата

Свят

14-06-2022, 13:59

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украйна би желала да се повишат възможностите за износ на зърнената реколта през Румъния, заяви днес украинският зам.-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по земеделие. Това предаде БТА.

Той уточни, че е необходимо изграждането на интермодални терминали по река Дунав, за да може житото да се прехвърля по-лесно между наземни и водни средства за превоз. По неговите думи засега изглежда, че пристанището в Констанца ще бъде претоварено с работа, ако не бъдат предприети допълнителни мерки за даване на предимство на украинския износ.

Дмитрасевич изрази надежда Украйна да може да изнася през пристанищата си в Сула и Измаил. Той уточни, че заради войната износът на украинско зърно е намалял три пъти. По негови данни преди нахлуването на Русия, от Украйна са били изнасяни по 5-6 милиона тона жито, а сега не може да се очаква количествата да надхвърлят 2,4 милиона тона месечно.

Украинският зам.-министър предложи пристанището в Констанца да бъде използвано също за износ на горива към Украйна. Има спешна нужда от временни места за съхранение на украинската реколта заради унищожаването на част от хамбарите и силозите, посочи Дмитрасевич и призова ЕС да осигури помощ, както и да не спира доставките на въоръжение за украинските сили.