Даниел Панов с остър коментар пред Кирил Петков

Политика

14-06-2022, 16:37

Снимка:

Даниел Панов/Facebook

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Остър бе коментарът ми пред министър-председателя Кирил Петков днес - има някакво негативно отношение към местната власт, за което не знаем каква е причината. Нужна е добрата комуникация между правителството и общините, за да се разрешават въпросите, които вълнуват българските граждани. Два от проблемите на общините спешно трябва да намерят място в актуализацията на бюджета, заявих също пред министър-председателя Петков, който бе на посещение във Велико Търново.

Това написа кметът на Велико Търново Даниел Панов на профила си във Фейсбук.

"Първият въпрос е дълго отлаганото решение за компенсиране на общините заради поскъпването на енергоизточниците. Водим преговори с финансовото министерство още от началото на 2022-аа година, НСОРБ е подготвило подробен разчет за отражението на новите сметки за електроенергия върху бюджетните на общините. Още в началото на есента ще се усети остър недостиг на средства не само за улично осветление, но за отоплението в училища, детски градини и ясли, старчески домове, пенсионерски клубове, социални услуги", допълва Панов.

"Вторият проблем - липсата на адекватни заплати в общинските администрации, които са до три пъти по-малки спрямо министерствата и бизнеса, не позволява да бъдат задържани качествени и млади специалисти в областта на строителството, архитектурата, информационните технологии, киберсигурността и в редица други направления. От 107 000 държавни служители, малко над 26 000 работят в общините, затова НСОРБ предлага 1/3 от средствата за „Ефективно управление и оптимизация на публичния сектор“ да бъдат насочени към общините. Средствата за делегираната от държавата дейност „Общинска администрация“ също трябва да бъдат увеличени поне с 30,3 млн. лв. Само така общините ще могат да развиват експертен капацитет, включително и за новите функции за енергиен мениджмънт и ефективно използване на финансови инструменти", посочва кметът на Велико Търново.

"Най-важният въпрос е за комуникацията с местната власт. Усеща се негативно отношение към общините. Темата беше повдигната в рамките на дискусията по време на Общото събрание на НСОРБ миналата седмица, тогава министър-председателят заяви, че не дели кметовете на „наши и ваши“ и е готов да работи съвместно с тях. Той пое ангажимент на 28 юни да бъде проведена работна среща с УС на НСОРБ, на която да бъдат дискутирани възможните реални стъпки към финансова децентрализация на общините", пише още Панов.