При над 30 отсъствия автоматично отписват децата от градина в София

Общество

15-06-2022, 09:56

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

При над 30 отсъствия без обяснение от родителя децата ще се отписват автоматично от детска ясла или градина, предвижда проект на нова наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община. Според проекта за децата от подготвителните групи е допустимо отсъствие за не повече от 10 дни на година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с правилника на детската градина или училището. Целта е да се ограничи порочната практика, която съществува в момента - родители да не водят децата си на градина по една или друга причина, но да "пазят" местата си, без да могат на тях да бъдат приети други деца.

Друга новост в проекта на наредба е даването на 2 точки за родители, работещи по граждански договори. Тази опция отсега масово се критикува заради възможностите за измами - всеки безработен може да си изфабрикува граждански договор и да получи точки като реално работещите родители. За доказването на работа по граждански договор според проекта на Наредбата ще се иска копие от гражданския договор плюс евентуално служебна бележка от възложителя, но не се иска доказване на платени осигуровки.

Новата наредба предвижда въвеждане на задължителното предучилищно образование за деца на 4-годишна възраст на територията на Столична община от началото на учебната 2023/24 г. т.е. от септември 2023 г., като задължителното предучилищно образование за 4-годишните ще се осъществява само в детски градини (но не и в училища), а за 5-годишните - както и досега от детските градини и подготвителните групи в училищата. Тук притеснението е, че местата в детските градини в София са крайно недостатъчни.