НАТО се подготвя за допълнително подсилване на източния фланг

Свят

15-06-2022, 13:24

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

НАТО ще обмисли нуждата от допълнително подсилване на източния фланг заради заплахата от Русия и войната в Украйна, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Той уточни, че министрите на отбраната на страните от пакта днес и утре ще обсъдят конкретните нужди на всяка от държавите по източните граници на НАТО. Това предаде БТА.

Разговорите ще обхванат въпроса какви сили са необходими в отделните държави. Това означава по-висока готовност, разполагане на повече батальони на изток, прехвърляне на техника и снаряжение, поясни Столтенберг. Той добави, че тези усилия засягат всички държави от НАТО, защото алиансът трябва да бъде готов да се противопостави на заплахи и нападение от всяка посока.

По неговите думи предстои НАТО да приеме дългосрочни решения, за да може да бъде в състояние да защити всяка педя от пакта от всяка заплаха. Той отбеляза, че осем батальона вече са изпратени по източните граници и 40 000 бойци са на пряко подчинение на алианса. Утре предстои да разговаряме за значително укрепване на способностите за сдържане и отбрана, заяви Столтенберг.

Генералният секретар отбеляза, че Украйна вече е получила военно оборудване от страните от пакта за милиарди долари. Съюзниците са решени да продължат доставките на въоръжение, включително с голям обсег, добави той. По неговите думи скоро може да се очаква да бъде утвърдено осигуряването на дългосрочна подкрепа за Киев за преминаване от съветско към съвременно въоръжение по стандартите на НАТО.

Столтенберг допълни, че все още не може да каже кога ще бъде намерено решение, свързано с възраженията на Турция за приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Търсим изход, работим за набелязване на следващите стъпки, взимаме предвид опасенията на всички съюзници, поясни той.