Внесоха искане за оставката на председателя на НС

Политика

15-06-2022, 17:51

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Под искането са се подписали 120 народни представители

Депутати от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, показва справка на сайта на институцията. Под искането са се подписали 120 народни представители, предаде БТА. Съгласно правилника на Народното събрание (НС), предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Това е инициатива на групата на „Има такъв народ“, обърнаха се към нас и с колегите от ДПС се подписахме под такова предложение, каза председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента.  

Поводът и основанието не е днешното изслушване на министър Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, коментира Карадайъ. С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого, допълни той. Карадайъ отбеляза, че в чл. 44, ал. 4 от правилника на НС много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“, без обсъждане, заседанията са закрити. „Дори да е имало някакво съмнение преди това, пак в същата алинея е казано, че председателят на Народното събрание се запознава с тези документи и ги съобщава на народните представители. Той и това не направи. Отгоре на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да се прави, че не го разбира това нещо като проблем“, коментира още председателят на ДПС. По думите му на Никола Минчев не му е за първи път.  

„В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджети без ясно мнозинство - не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които най-вече идват от управляващите“, коментира още Карадайъ.

Съгласно парламентарния правилник председателят на Народното събрание може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на неговата компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

При предсрочно освобождаване, нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция.  

Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев от поста председател на НС са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Вносителите отбелязват, че председателят на парламента не е свикал извънредно закрито заседание, по искане на една пета от народните представители, относно присъединяването на Северна Македония към ЕС. Освен това днешното заседание, на което беше изслушана министърът на външните работи Теодора Генчовска, също не е било при закрити врата, въпреки че е станало ясно, че в доклада си тя ще реферира към постъпили класифицирани документи. С тези свои действия, председателят, освен че наруши Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съзнателно попречи на цялостното изслушване на външния министър Теодора Генчовска, се казва още в искането.  

Преди по-малко от месец - на 19 май, парламентът разгледа искане за предсрочно освобождаване на заместник-председателя на Народното събрание  Мирослав Иванов ("Продължаваме Промяната"). Тогава Иванов запази поста си след като 81 народни представители от опозицията гласуваха "за" освобождаването му, а 129 от управляващата коалиция бяха "против".