Експерти в САЩ препоръчват ваксини срещу КОВИД-19 и за най-малките

Свят

16-06-2022, 09:28

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съветниците на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) единодушно препоръчаха агенцията да разреши използването на ваксините срещу КОВИД-19 на "Модерна" и "Пфайзер/БиоНТек" за милиони от най-малките деца в САЩ, съобщиха информационните агенции, цитирани от БТА.

Препаратът на "Модерна" е за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, а на "Пфайзер/БиоНТек" - от 6 месеца до 4 години. Становището на експертите е важна стъпка към възможността за имунизиране на децата под петгодишна възраст,  за които досега в САЩ не се предлагаше ваксина срещу новия коронавирус.  Става дума за около 18 милиона деца.

Очаква се скоро агенцията да одобри поставянето на ваксини срещу ковид и за най-малките. След това препоръките си за използване на препаратите в тази възрастова група ще дадат американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Ако целият процес по регулацията мине гладко, първите дози ще са достъпни още идната седмица.

В САЩ много родители искат да ваксинират децата си, но не е ясно колко голям ще е интересът към тези ваксини. Препаратът на "Пфайзер/БиоНТек" бе разрешен през октомври за децата от 5 до 11 години, но само 29 на сто от децата от тази група са напълно ваксинирани срещу ковид, отбелязва Ройтерс.